خبر

گزارش ها و مصاحبه های اختصاصی

خبر

گزارش ها و مصاحبه های اختصاصی

هندیجان به عنوان یکی از قطب های صیادی کشور در مسیر توسعه است

اهواز - شهرستان هندیجان واقع در جنوب شرقی خوزستان، قطب مهم صید و صیادی کشور محسوب می شود که از ابعاد مختلف اقتصادی در مسیر توسعه قرار گرفته است.  
به گزارش خبرنگارایرنا شهرستان هندیجان با 36 هزار و 359 نفر و با مساحتی حدود چهار هزار و 106 کیلومتر مربع، 90 کیلومتر مرز دریایی دارد که این خود مزیتی است تا با ایجاد مشاغل بسیار در حوزه صید و صیادی، آمار بیکاری در این شهرستان، 10درصد و پایین تر از متوسط استانی باشد.
از مجموع 220کیلومتر نوار ساحلی دراستان خوزستان، از آبادان تا بندر دیلم ، 95کیلومتر در محدوده بندری هندیجان قرار دارد.
یکی از مزیت های اصلی هندیجان، برخورداری از پتانسیل های بالا در حوزه صید و صیادی است، اسکله بحرکان به عنوان بزرگ ترین اسکله صیادی کشور هم اینک در این شهرستان مراحل نهایی احداث را پشت سر می گذراند و بهره برداری آن برای بهمن امسال پیش بینی شده است.
فرماندار هندیجان، در جریان سفر دوره ای خبرنگاران به این شهرستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: به منظور بهره برداری مناسب از مزیت مهم و شاخص صید و صیادی در هندیجان، کارخانه فرآوری ماهی و میگو در این شهرستان با اشتغال زایی 300نفر احداث می شود.  

سید "جعفر طباطبایی" ادامه داد: در زمان حاضر در سطح شهرستان، سه هزار و 200صیاد با برخورداری از 170 لنج، 500 فروند قایق دارای مجوز و 200 قایق بدون مجوز در اسکله بحرکان و سجافی مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: حجم تولیدات ماهی و میگو شهرستان ، 40درصد مجموع صید استان خوزستان را شامل می شود که پارسال حدود 22هزار تن انواع ماهی و میگو در هندیجان صید شده است.
وی اظهار داشت: حجم صید انجام شده در نیمه نخست امسال 12 هزار تن بوده که با این روند و برداشت اصولی این رقم به دو برابر تا پایان امسال می رسد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، رییس شیلات هندیجان هم، اسکله بحرکان را به عنوان بزرگ ترین اسکله صیادی کشور منحصر به فرد خواند و گفت: این اسکله به طول 280 متر در دو بخش سازه سنگی به طول 900 متر و پل دسترسی به طول یک هزار و 300 متر با 86 درصد پیشرفت فیزیکی تا بهمن امسال بهره برداری می شود.
"موسی حیدری"، به هزینه کرد 140 میلیارد ریال برای احداث این اسکله تاکنون اشاره کرد و افزود: امسال نیز 50 میلیارد ریال دیگر برای تکمیل و بهره برداری این اسکله برای نصب گاردریل، دو هزار و 700 متر پارکینگ قایق های صیادی و ساخت شیب پایل(موج شکن) که در کارگاه های رباط کریم و ساوه در دست ساخت هستند ، هزینه می شود.
وی ادامه داد: عملیات احداث این اسکله تاکنون برای یک هزار و 700نفر اشتغال زایی مستقیم به دنبال داشته که با راه اندازی این اسکله، در سایت پشتیبانی و ایجاد صنایع جانبی شامل کارگاه های عمل آوری رقم اشتغال زایی به پنج هزار نفر افزون می شود که دو هزار و 200 نفر آن به طور مستقیم خواهد بود.
رییس شیلات هندیجان اظهار داشت: دستیابی به صید سالانه حدود 12 هزار تن ماهی و میگو از طریق این اسکله، با پهلوگیری 270 فروند قایق و 70 فروند لنج برنامه ریزی شده است.
حیدری، حوزه آبی هندیجان را برخوردار از بهترین گونه های آبزیان منطقه اعم از شوریده، حلوا سفید، هامور و گوشت ماهی دانست و افزود: امسال برای برخی گونه ها مانند شوریده و میش ماهی سالی خوب و برای برخی نیز چون میگو به دلیل رعایت نکردن میزان برداشت از ذخایر و به کارگیری روش های مخرب و غیراستاندارد سال خوبی نبود که منجر به کاهش 50درصدی برداشت این آبزی شد.
به گفته فرماندار هندیجان بخش کشاورزی نیز برای هندیجان از اهمیت بارزی برخوردار است، در این شهرستان حدود 24هزار هکتار اراضی قابل کشت وجود دارد که گندم و جو مهم ترین تولیدات این بخش در هندیجان به شمار می رود.
وی اظهار داشت: صیفی جات هم بخشی از تولیدات کشاورزی در شهرستان هندیجان را شامل می شود اما حجم تولیدات صیفی چشمگیر نیست.
آب مورد نیاز برای آبیاری اراضی کشاورزی از سد "آسک"، واقع در 15 کیلومتری هندیجان در شش مرحله صورت می گیرد که هم اینک دو مرحله آن در حال انجام است.
با توجه به فعالیت حدود سه هزار کشاورز با برخورداری از یک هزار و یکصد دستگاه تراکتور، با تکمیل این پروسه، 56هزار هکتار زمین در این شهرستان قابلیت کشت پیدا می کند.
طباطبایی یادآوری کرد: در سال گذشته با وجود خشک سالی، از مجموع 16هزار هکتار زمین زیر کشت گندم و جو در هندیجان، 11هزار تن گندم و یک هزار تن جو تولید شد.
در کنار این دو مزیت مهم، با توجه به وجود و شناسایی ذخایر نفتی در منطقه هندیجان، هم اینک سه حلقه چاه در مناطق مختلف شهرستان در دست حفاری است.
وی اضافه کرد: عملیات حفاری این چاه ها از حدود هشت ماه گذشته به فاصله چند ماه از هم آغاز شده که یکی از آن ها مراحل نهایی حفاری را می گذراند و بزودی به تولید می رسد.
فرماندار هندیجان تصریح کرد: این منطقه با وجود این مزیت از آنجایی که منطقه نفتی محسوب نمی شود از اعتبارات کمتری از محل دو در هزار و دو درصد نفت تاکنون برخوردار بوده و آنچه هم اینک از این بخش مشمول شهرستان شده مقطعی و ناچیز بوده است.
طباطبایی گفت: یکی از مشکلات شهرستان هندیجان برای بومی گرایی در صنعت نفت و حفاری، نبود افراد متخصص در این صنایع است که به همین سبب نیروهای دیگر مناطق استان و خارج استانی در این مناطق به کار گرفته شده اند.
یکی از مواردی که در شهرستان هندیجان به آن توجه کافی معطوف نشده بعد فرهنگی است.
فرماندار هندیجان گفت: نیاز هندیجان به فعالیت های فرهنگی از آنجایی که پنج سالی است به شهرستان تبدیل شده بیشتر از سال های گذشته احساس می شود.
وی افزود: یکی از فعالیت های صورت گرفته در این بخش ایجاد مجتمع فرهنگی مصوب سفر نخست هیات دولت برای این شهرستان بوده که در کنار آن، یک واحد کتابخانه عمومی نیز تجهیز و فعال شده است.
طباطبایی ادامه داد: عمده دلایل ضعف فعالیت های فرهنگی در شهرستان به تخصیص نیافتن اعتبارات برای اجرای برنامه های فرهنگی برمی گردد و اعتباری که تخصیص می شود تنهابرای ساخت و ساز و تجهیز است.
وی همچنین اظهار داشت: این شهرستان در دور نخست و دوم سفرهای استانی هیات دولت به خوزستان به ترتیب 41 و 30 مصوبه داشته که از مجموع مصوبات سفر اول 31 مصوبه به صورت صددرصدی انجام شده و به غیر از احداث دانشگاه پیام نور با 10درصد کار انجام شده ، دیگر مصوبات نیز بیش از 90درصد پیشرفت کاری دارند.
فرماندار هندیجان گفت: یکی از طرح هایی که هم اینک حدود 90درصد پیشرفت فیزیکی دارد بیمارستان 32تخت خوابی هندیجان است که حدود 15سال پیش عملیات اجرایی آن آغاز شده است اما به دلایلی از قبیل تامین نشدن اعتبار لازم ، کار احداث آن متوقف مانده است.
وی اضافه کرد: در زمان حاضر، شهر هندیجان از داشتن یک مرکز درمانی مناسب محروم است و بیمارستان ندارد و ساکنان این شهر در صورت نیاز برای درمان به مراکز درمانی و بیمارستانی در ماهشهر مراجعه می کنند.
طباطبایی ادامه داد: بیمارستان در دست تکمیل هندیجان هم اینک 88درصد پیشرفت فیزیکی دارد که 22بهمن امسال بهره برداری خواهد شد.
فرماندار هندیجان خاطرنشان کرد: از مجموع 30مصوبه سفر دوم نیز تاکنون هیچ یک اجرایی نشده است و این مصوبات منتظر ابلاغ اعتبارات هستند.
مدیر امور بندری هندیجان هم گفت: در هندیجان ظرفیت های بسیاری خوبی برای ایجاد منابع درآمدی وجود دارد که تحقق این درآمدها خارج از توان مدیریت شهری است.
"علی گل مرادی" که بیش از 20ماه سابقه فعالیت به عنوان شهردار هندیجان را در کارنامه خود دارد اظهار داشت: باید یک سری عوامل مانند مدیریت بندر، گمرک و فرمانداری با تعامل هم در تحقق این منابع تلاش کنند.
وی اضافه کرد: یکی از مشکلات هندیجان، تخصیص اعتبارات به صورت پراکنده است و به صورت متمرکز و منسجم در این باره اقدام نمی شود.
گل مرادی به عنوان نمونه گفت: بندر دیلم به این سبب رشد دارد که با توجه به ظرفیت های این بندر درامور بندری و گمرکی اعتبارات یکپارچه برای طرح های اشتغال زا و توسعه ای هزینه می شود.
وی ادامه داد: استقرار بندر در هندیجان یک مزیت رقابتی منحصر به فردی برای این شهرستان محسوب می شود.
وی بر ضرورت ایجاد بازارهای محلی در هندیجان برای عرضه ماهی و میگو تولیدی صیادان منطقه تاکید کرد و گفت: این تفکر در هندیجان شکل گرفته و به زودی شاهد اثرات آن خواهیم بود.
مدیر بندر سجافی هندیجان ادامه داد: عملیات اجرایی احداث زیرساخت های این بندر از آبان سال 85 آغاز و در سفر دوم رییس جمهوری بهره برداری شد.
وی توضیح داد: این بندر در فاصله 37 کیلومتری معادل 19مایل دریایی از هندیجان قرار دارد و از طریق رودخانه زهره به هندیجان و از طریق خشکی ارتباط دارد.
گل مرادی گفت: مساحت بندر حدود شش هکتار و نیم است و سه پست اسکله به طول 105 متر، عرض 10 متر و آب خور سه متری در آن استقرار دارد.
وی اضافه کرد: در کنار ایجاد انبار نگهداری کالا به مساحت دو هزار متر مربع، محوطه بارانداز روباز به مساحت 15 هزار متر مربع و فضای اداری یک هزار و 300متر مربعی در این بندر بخش های تخصصی مرتبط با فعالیت های قانونی دریایی و بندری اعم از مخابرات دریایی، گارد ، ایمنی و آتش نشانی نیز شکل گرفته است.
مدیر امور بندری هندیجان گفت: امور بازرسی شناورها و امداد و نجات دریایی و تجسس دیگر موارد مهمی است که در بندر سجافی هندیجان به استقرار آنها توجه شده و عمده فعالیت های تجاری در این بندر بین کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه دبی و کویت صورت می گیرد.
وی یادآوری کرد: در بندر سجافی به دلیل نبود اداره بندر یک سری فعالیت های غیر مجاز با توجه به امکان پهلوگیری شناورها در حاشیه رودخانه زهره انجام می گرفت و باعث قاچاق می شد که هم اینک با مراقبت و نظارت اعمال شده چنین تخلفاتی جمع آوری شده است.
وی عمده صادراتی که از طریق بندر سجافی صورت می گیرد را دام و علوفه ذکرکرد و گفت: لوازم خانگی و مواد غذایی نیز عمده کالاهای وارداتی را به خود اختصاص داده اند.
گل مرادی، آزاد شدن ورود کالاهای ته لنجی را مزیت و عامل تشویقی برای لنج داران و صاحبان شناورهای مستقر در این منطقه دانست و گفت: یکی از مشکلات موجود نبود برخورداری بندر سجافی از تخفیف سود بازرگانی کالا است که بنادر هم جوار مانند دیلم، گناوه، خرمشهر و آبادان از این مزیت برخوردارهستند.
وی نبود امکانات روشنایی مناسب در مسیر هندیجان تا بندر سجافی را مورداشاره قرار داد و گفت: نبود شبکه برق می تواند تهدیدی برای جذب سرمایه گذاری ها در این بندر باشد.
گل مرادی یادآوری کرد: در نیمه نخست پارسال یک هزار و 250 تن کالا از طریق این بندر وارد شده که این رقم به 779 تن در مدت مشابه امسال رسیده که این کاهش 28درصدی اگر چه زیان برای بندر بوده اما مزیتی برای افزایش درآمد صیادان منطقه به شمار می آید.
وی افزود: امسال میزان صادرات از این بندر از 299 تن به 369 تن در نیمه نخست سال رسیده که رشدی 33درصدی داشته است.
وی دلیل کاهش واردات را که منجر به کاهش درآمد بندر از 313 به 97 میلیون ریال شده اعطای تسهیلات عنوان کرد و گفت: در مقابل این ، درآمد گمرک هندیجان از 9/3 به 6/5 میلیارد ریال رسیده و 43درصد رشد داشته است.
قرار گرفتن هندیجان در جایگاهی که شایستگی آن را داشته باشد موانعی پیش روی خود دارد که لازم است مسیر توسعه این شهرستان با رفع این موانع هموارتر از سال های گذشته شود.
نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد