به گزارش خبرنگار ایرنا، طرح آبرسانی به شهرهای آبادان و خرمشهر به منظور احیای نخیلات این مناطق از سال 68 آغاز شده و قرار است نخلستان های منطقه با تکمیل این طرح در پایان سال 94 علاوه بر کاهش عمده شوری آب، به طور کامل سیراب شوند.
مدیریت طرح های حوزه کارون سازمان آب و برق خوزستان گفت: در این طرح علاوه بر ایستگاه های پمپاژ "مارد" و "طره بخاح" ، اجرای 28 ایستگاه پمپاژ ثانویه نیز در طول مسیر پیش بینی شده که 16 هزار هکتار سطح زیر کشت نخیلات در آبادان و اروندکنار و به همین میزان در خرمشهر را آبیاری می کند.

"محمدحسین شیخ گرگر"، روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، مجموع اعتبار مورد نیاز این طرح را دو هزار میلیارد ریال برای آبادان و اروندکنار و یک هزار و 600 میلیارد ریال دیگر برای خرمشهر عنوان و خاطرنشان کرد: از این مقدار تاکنون 860 میلیارد ریال برای آبرسانی به نخیلات آبادان و 410 میلیارد ریال نیز برای تامین آب نخلستان های خرمشهر هزینه شده است.
وی اظهار داشت: آبیاری و زهکشی نخیلات در خوزستان به سال های دور و زمان عیلامی ها برمی گردد که به شیوه سنتی و با جزر و مد دریا انجام می شد.
مدیر طرح های حوزه کارون اضافه کرد: با توجه به افزایش شوری آب اروند رود به دلیل کمبود آب در این رودخانه که ناشی از احیای سدهای مخزنی بزرگ در انتهای دجله و فرات در ترکیه و سوریه و نیز کاهش آب رودخانه کارون بوده، این طرح به عنوان احیاگر نخیلات آبادان و خرمشهر تعریف شده است.
شیخ گرگر با اشاره به اجرای پروژه "سیفون معکوس" با برداشت آب به ظرفیت 5/13 متر مکعب در ثانیه از کانال مارد و انتقال آن به سمت دیگر رودخانه از طریق ایستگاه ولیعصر برای آبرسانی به ناحیه عمرانی دو خرمشهر به وسعت یک هزار و 600 هکتار و ناحیه شلمچه به وسعت چهار هزار و 800 هکتار گفت: آب مورد نیاز دراین پروژه از طریق پنج شاخه لوله هر یک به قطر یک هزار و 600 میلی متر و طول 200متر، انتقال و برای آبرسانی مورد بهره برداری قرار می گیرد.
وی ادامه داد: در این پروژه که برای نخستین بار در کشور انجام گرفته حوضچه ای به طول 220 و عرض 20 متر برای جاگیری لوله ها احداث شده است.
مدیر طرح های حوزه کارون سازمان آب و برق خوزستان توضیح داد: آب رودخانه به این حوضچه هدایت و لوله های کار گذاشته شده در آن به صورت شناور از طریق جرثقیل به داخل رودخانه منتقل و پس از پر شدن در بستر آن کار گذاشته شده و از این طریق آب به نواحی مورد اشاره انتقال می یابد.
شیخ گرگر گفت: این پروژه که 5/5 میلیارد ریال هزینه در بر داشته دارای این ویژگی است که بدون تغییر در رژیم و مسیر رودخانه، آب در بستر آن به مناطق مورد نیاز منتقل می شود.
مدیر امور اجرایی آبیاری و زهکشی خرمشهر نیز گفت: ایستگاه پمپاژ مارد به عنوان نخستین ایستگاه پمپاژ احداثی در طرح آبیاری نخیلات آبادان و خرمشهر دارای ظرفیتی به میزان 120 متر مکعب در ثانیه بوده و بزرگترین ایستگاه پمپاژ در خاورمیانه به شمار می آید.
به گزارش خبرنگار ایرنا، "مهرداد تیلاوی"، با اشاره به احداث این ایستگاه در سال 68 افزود: در کنار این ایستگاه، کانالی به طول 5/10 کیلومتر برای تامین آب مورد نیاز نخلستان های آبادان احداث شده است.
وی اظهار داشت: در ادامه طرح تامین آب نخیلات این مناطق، ایستگاه پمپاژ "طره بخاح" به ظرفیت 35 متر مکعب در ثانیه با کانالی به طول 63 کیلومتر نیز به منظور تامین آب شرب علاوه بر آبیاری نخیلات شهرهای آبادان و اروندکناراحداث شده است.
وی همچنین با اشاره به احداث سه سد در مسیر اجرای این طرح روی رودخانه کارون به نام های بالادست بهمنشیر، پایین دست بهمنشیر و سپری- خاکی مارد افزود: تاکنون سدهای بالادست بهمنشیر به صورت کامل و سپری- خاکی مارد به صورت موقت با توجه به شرایط موجود به منظور مقابله با شوری آب احداث شده است.
تیلاوی گفت: احداث 22 ناحیه آبیاری، هر یک به وسعت حدود 700هکتار سطح زیر کشت در آبادان و اروندکنار پیش بینی و از این تعداد تاکنون کار احداث 13 ناحیه انجام و 11 ناحیه آبیاری از این مجموع با توجه به شرایط خشکسالی به بهره برداری رسیده است.
وی اظهار داشت: علاوه بر این، عملیات احداث 10 ناحیه زهکشی نیز رو به اتمام بوده و مابقی نواحی زهکشی در دست اجرا است. همچنین کار احداث باقی مانده نواحی آبیاری برای تامین اضطراری آب آغاز شده است.
تیلاوی گفت: تاکنون کار احداث 9 هزار و یکصد هکتار از نواحی آبیاری و چهار هزار و 900 هکتار نواحی زهکشی در آبادان و اروندکنار به اتمام رسیده است.
همچنین مدیر امور اجرایی آبیاری و زهکشی خرمشهر اظهار داشت: تاکنون یک هزار و 200 هکتار از نواحی آبیاری و زهکشی این بخش از طرح به بهره برداری رسیده است.
"فرامرز قلمباز" ، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: در ناحیه عمرانی شماره یک طرح، تاکنون احداث چهار ایستگاه پمپاژ ثانویه و سه ایستگاه زهکشی به اتمام رسیده و در ناحیه عمرانی2 نیز که کار احداث شش ایستگاه پمپاژ آبیاری و شش ایستگاه زهکشی آن به تازگی آغاز شده است.
وی از اتمام عملیات احداث یک هزار و 600 هکتار ناحیه آبیاری در خرمشهر خبر داد و اضافه کرد: با توجه به در دست اجرا بودن نواحی زهکشی در این ناحیه، 50 درصد عملیات تاکنون محقق شده است.
مدیر امور اجرایی آبیاری و زهکشی خرمشهر ادامه داد: در ادامه مسیر اجرای این بخش از طرح، دو هزار هکتار ناحیه آبیاری در جزیره مینو، چهار هزار و 800 هکتار در کانال ولیعصر، سه هزار و 800 هکتار در ساحل راست بهمنشیر و سه هزار و 200 هکتار در ساحل چپ این رودخانه نیز اجرا می شود.
قلمباز به اتمام کار اجرای 5/11 کیلومتر کانال اصلی جزیره مینو و 5/15 کیلومتر کانال اصلی ولیعصر اشاره کرد و گفت: در زمان حاضر ایستگاه پمپاژ اصلی جزیره مینو با 50 درصد پیشرفت فیزیکی در دست احداث بوده و در هر مرحله از اجرای طرح، ایستگاه های مورد نیاز نیز طراحی و احداث خواهند شد.
با توجه به درآمدزایی ساکنان شهرهای آبادان و خرمشهر با بهره برداری از نخلستانهای منطقه در فصولی از سال و ایجاد اشتغال، احیای نخلستانهای این مناطق ضرورتی انکار ناپذیر است.
kasbe dar amad barae weblog ha va site ha motmaen va 100% barae ozvia be in link morajee konid